Het verhaal achter LOTIE

In januari 2020 maakte LOTIE haar intrede in de wereld van de kinderkamermeubelen. De handgemaakte, unieke meubelen in vintage stijl zijn het resultaat van een ambitieuze droom, zorgvuldige uitvoering en keihard werken. Maar, wat is eigenlijk het verhaal achter LOTIE en waarom zijn onze meubelen zo speciaal?

Het ontstaan van LOTIE

Waarschijnlijk ben je wel benieuwd hoe wij (Maritte en Rebecca) ons merk en webshop zijn gestart, dus laten we daar eerst mee starten. Te beginnen met hoe wij elkaar eigenlijk hebben leren kennen: jarenlang zijn we collega’s van elkaar geweest. Daarnaast runt Rebecca (inmiddels al meer dan 10 jaar)  haar webshop Feestrijk. Een webshop die begon als hobby, maar al snel serieuzere vormen aannam. Op Feestrijk worden échte vintage meubelen verkocht. En hoe: binnen no-time worden de gewilde meubelstukken verkocht aan liefhebbers door het hele land.

Er kwam steeds meer vraag naar meubelstukken, en in het bijzonder meubels voor kinderkamers. Zoveel, dat er meer vraag was dan aanbod. Op een gegeven moment begon het gewoon écht op te raken. Er werd heel het land voor doorgereden om nog aan een paar parels te kunnen komen, maar ook dat stagneerde. Je raadt het al: een idee dat al langer borrelde werd steeds groter.

Dus opperde Rebecca haar idee aan Maritte: ‘hoe vet zou het zijn als je zélf dingen gaat produceren in dat vintage segment, in plaats van het echte oude alleen maar verkopen?’ De meubels zijn namelijk tijdloos, je kunt er enorm lang mee doen (generatie op generatie!). Kortom: echt een uniek item.

Op dat moment zaten we allebei niet meer helemaal op onze plek bij de baan in loondienst, en dus dachten we: waarom proberen we het niet gewoon? Meubels met een vintage insteek, hoog kwalitatieve materialen en een productie op kleine schaal.

 

“Waarom proberen we het niet gewoon? Meubels met een vintage insteek, hoog kwalitatieve materialen en een productie op kleine schaal.”

 

Voorliefde voor vintage

De voorliefde voor de vintage-stijl komt vooral bij Rebecca vandaan. Maar dat is eigenlijk best een grappig verhaal, want dat is heel anders geweest! Rebecca werd namelijk door haar moeder altijd meegenomen naar rommelmarkten en dat vond ze verschrikkelijk. Om 07.00 uur in de ochtend moest ze paraat staan om in het weekend mee te gaan naar wéér een nieuwe markt. Naarmate ze vaker meeging, begon toch de interesse te komen. Het waren misschien toch best leuke spulletjes, en ze waren vooral heel uniek…

Toen Rebecca op zichzelf ging wonen, betrapte ze zich erop dat ze óók rommelmarkten op ging zoeken en oude spullen kocht voor haar eigen inrichting. De interesse is vervolgens altijd gebleven en op haar 21e verjaardag kreeg ze een webshop cadeau: Feestrijk werd geboren.

LOTIE

Een plan hebben voor een eigen meubelmerk is leuk, maar dan? In januari 2020 besloten we ons in te schrijven bij de Kamer van Koophandel onder de naam LOTIE. De naam had wat voeten in de aarde, want hoe ga je je meubelmerk/webshop noemen.

Toen Rebecca weer eens zat te brainstormen over de naam, zat op dat moment haar dochter (Lot) naast haar te knutselen. Het onderwerp ‘naam voor de webshop’ kwam boven tafel en Lot had eigenlijk een hele simpele oplossing: ‘Waarom noemen jullie de webshop niet gewoon LOTIE? Zoals je mij ook altijd noemt?’ Rebecca besloot dit met Maritte te overleggen, en ook zij was enthousiast! De naam LOTIE heeft het kinderlijke waar we naar op zoek waren, maar klinkt ook wel Scandinavisch, iets wat we graag wilden.

“Waarom noemen jullie de website niet gewoon Lotie? Zoals je mij ook altijd noemt?”

En toen kwam het eerste prototype voor het Elin juniorbed (vernoemd naar de dochter van Maritte). We wilden natuurlijk wel kijken of datgene wat we in ons hoofd hadden, ook wel echt iets zou gaan worden.

Maritte ging aan de slag in de schuur: we bestelden een partij beukenhout en het bed, dat we in ons hoofd hadden, werd exact nagemaakt. Het was een enorme klus (of eigenlijk gewoon een pokkenwerk, haha). Alle spijlen maakte Maritte zelf, en alles werd aan elkaar ‘geknutseld’. Het was leuk om te doen, maar er heeft enorm veel tijd in gezeten.

Met dit prototype konden we naar producenten gaan om te kijken wie ons kon helpen en waarmee we langdurig samen konden gaan werken voor LOTIE. Dat waren ook flink wat hobbels en bobbels, lang niet alles ging in één keer goed: het ontwerp is in de loop van de tijd iets anders geworden, we hebben al met verschillende partijen samengewerkt (en samenwerkingen weer gestopt) maar nu hebben we een geweldige samenwerking met producenten waar we trots op zijn en zijn onze producten van topkwaliteit!

Eerlijke prijs

De producten uit onze webshop komen samen met een passend prijskaartje. Een prijs waar sommigen misschien van schrikken, maar anderen meer dan terecht vinden. En dat is allemaal oké.

De meubelen van LOTIE zijn uniek in verschillende opzichten. Niet alleen het ontwerp, maar ook in de keuzes die wij hebben gemaakt om het te laten produceren. Zo kiezen wij er bewust voor om met lokale producenten te werken uit Nederland en investeren wij in goed materiaal zodat de meubelstukken generaties mee kunnen.

Dat is namelijk waar wij voor staan: kwaliteit en duurzaamheid. Hoe geweldig is het dat het bed waar jouw kindje in ligt, later wordt gebruikt voor jouw (eventuele) kleinkind? Een bed waar al een verhaal achter zit, die jaren mee is gegaan tijdens het opgroeien van jouw kindje en waar weer een nieuw verhaal over geschreven mag worden.

En dat zijn ook onze lievelingsklanten: die weten dat er vanuit ons een verhaal achter de producten zit, dat er met heel veel zorg en liefde gewerkt is aan het meubelstuk en dat het een mooie toekomst tegemoet gaat bij de klant. Dat geeft voor beiden een goed gevoel, en dat maakt het ook leuk om te investeren in meubelstukken van LOTIE.

“Zo kiezen wij er bewust voor om met lokale producenten te werken uit Nederland en investeren wij in goed materiaal zodat de meubelstukken generaties mee kunnen.”

Dat was ‘m! Het verhaal achter LOTIE. We hebben je kennis laten maken met ons (Rebecca en Maritte), hoe het idee is ontstaan om ons meubelmerk/webshop te starten, waar de naam vandaan komt, hoe het eerste prototype is gecreëerd maar bovenal: wat onze visie op de meubelstukken is, welk verhaal daarachter zit en wat nog geschreven mag gaan worden.

Mocht je vragen voor ons hebben of over een bepaald meubelstuk, dan kun je ons altijd een e-mail sturen. Wist je trouwens ook dat we actief zijn op Instagram en Pinterest? Hier delen we hele fijne inspiratie over de meubelstukken van LOTIE!